Over ons

Eetbaar Heemskerk gelooft erin dat gezond en lokaal voedsel voor iedereen toegankelijk hoort te zijn. Via de gemeenschapstuin versterken wij daarnaast ook de sociale banden tussen buren, knapt de buurt op en hebben wij allemaal toegang tot gezond en lokaal voedsel. Daarbij komt het ook nog eens ten goede aan de lokale koopkracht en versterken wij op die manier de lokale economie.
Op deze manier verbeteren wij onze eigen buurt, en daarmee Heemskerk.

Toen wij bij de gemeente voorstelden om het braakliggende terrein, waar het oude raadhuis aan de Bachstraat stond, beschikbaar te stellen voor dit initiatief zagen zij al snel de voordelen hiervan in. De afspraak is nu met de gemeente dat wij deze grond minimaal 1 jaar mogen gebruiken voor het telen van groente, fruit en kruiden. Van oudsher is Heemskerk een aardbeiendorp, dus hoe mooi zou het zijn om deze te verbouwen in het Hart van Heemskerk? Door iedereen en voor iedereen, zonder een hek er omheen!

De realisatie van de tuin zal gebaseerd zijn en ontworpen worden aan de hand van het gedachtegoed van permacultuur:

“Permacultuur is het ontwerpen van systemen voor een maximale output met een minimale input. Permacultuur reikt ons de gereedschappen en processen aan die ons in staat stellen conceptuele, materiële en strategische componenten te verenigen in een 'patroon' of 'plan van aanpak' dat met minimale hulpbronnen opgebouwd en onderhouden kan worden.

- Permacultuur.eu

Het idee hebben wij niet zelf bedacht. Het is geïnspireerd door tuinen als ‘Incredible Edible’ in Todmorden (Verenigd Koninkrijk), Transition Towns (wereldwijd) en verschillende gemeenschapstuinen hier in Nederland. Dit zijn initiatieven die op dit moment succesvol worden uitgevoerd. Vandaar dat wij erin geloven dat het in onze buurt ook kan werken. Als we allemaal een beetje doen, doen we met elkaar heel veel!